Co, kdy, proč a jak

Ahoj Kubi. Jistě víš, že s každým programovacím jazykem je třeba také znát tu spoustu kouzelných slůvek, co jsou jako mrak, mlha, do které každý nový človíček vstupuje s nejistotou a tápe, co co znamená. Pokusím se ti tady napsat takový minislovníček termínů, a zároveň je i vysvětlit, abys věděl, co je co.

  • irb – to je taková testovací řádka s ruby. Můžeš tam psát příkazy a rovnou uvidíš, co a jak funguje
  • proměnná (variable) – jistě už víš… ale i tak – dá se to představit jako tabulku, na kterou můžeš psát různé vzkazy, a program tu tabulku může smazat a vepsat jiný vzkaz
  • hodnota (value) – to je to, co je napsané na té tabulce – samotný vzkaz – viz proměnná
  • operátor (operator) – ze školy znáš znaménka matematických operací, jako jsou +, -, / a * .. tak tady se tomu říká operátor. Jsou i další operátory (logické), ale k tomu se dostaneme později. Operátor tedy určuje, co se udělá s hodnotami po stranách operátorů, jinak řečeno, že + provede sečtení atd
  • výraz (expression) – je jen označení pro proměnnou nebo hodnotu s nějakým operátorem. Tak. Teď to zní složitě, ale když ti napíšu, že výraz je třeba “2+2”, tak jistě rychle doplníš, že výraz může být i třeba “vek – 10”
  • pole (array) – představ si, že máš v ruce několik těch “tabulek s hodnotou” – proměnných. Pak máš pole. Hezky je můžeš vyrovnat vedle sebe (ty tabulky), i proto se pole v Ruby dává do těch hranatých závorek – []
  • řetězec (string) – je jakýkoli text. Proč řetězec? Každé písmeno je jako článek řetězu, hezky jedno za druhým. Například “tuto je řetězec”. I jedno písmeno může být řetězec, na to nezapomeň.
  • objekt (object) – v Ruby je všechno objekt. Tak, a jsme v tom až po uši. “A co je to ten objekt?” Představ si, že naše Dáša je objekt. Teď si řekneme, co všechno má a co všechno umí. Tak. Co umí. Štěkat, spát, zlobit, čůrat i kakat. A koukat smutně. To jsou funkce objektu, jinak řečeno, jeho metody. A jak bys Dášu popsal? Má srst, oči, něco nohou, může mít obojek.. To jsou zase parametry – proměnné objektu. Vím, vypadá to složitě, ale dostaneme se k tomu později.
  • třída (class) – třída dává jméno objektu. Např. v případě naší Dáši by se třída jmenovala “Dasa”.
  • metoda (method) – jen jiné jméno pro funkci, proceduru atd. V ruby jsou “metody”. Metoda je kus kódu, který něco provede, třeba změní malá písmenka za velká a přidá pozdrav. V Karlovi jsi psal “příkazy”, v Ruby budeš psát metody.

Tak vidíš sám. Je toho hodně, viď. A to to určitě ještě není všechno, při naší cestě za tajemstvím Ruby narazíme na spousty dalších věcí. Takže.. dnes už dost a pokračování přístě.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 54