Tak, začínáme. S Kubou i s Ruby :)

Můj milý Kubo. Jak jsem ti dnes slíbil, že začnu psát návod, jak začít programovat v Ruby, tak jsem tedy začal. :)

Nejdříve pár slov, proč právě Ruby. Určitě si pamatuješ, jak jsem ti ukazoval pár příkladů, jak je Ruby krásně čitelné, je to, jako kdybys psal dopis pro kamaráda robota, co má udělat. Ruby umí přecijen o něco více, než vlevo-vbok a krok. A to je důvod, proč zrovna Ruby, i když co clověk, to názor. Proč bych tě měl učit něco jiného, když Ruby mě živí.

Laskavý čtenář si teď jistě řekne – jak asi takový jazyk, čitelný pro člověka i stroj.. vypadá. Tož – není lepšího než pár příkladů:

10.times do puts "uz nebudu zlobit" end

Určitě nikdo neuhodne, co tento kód měl udělat, že :) Můžeme i pokračovat, co třeba tuto?

["jablko", "hruska","pomeranc"].sort.join(",").upcase

Jůů. Copak to asi vyrobilo. Máš pravdu, Kubo. To první bude asi pole, to další jsou metody. Asi.. Asi to setřídí, spojí a převede na velká písmena. Zázrak. A tady je zrovna vidět síla objektů – jejda, zase to strašný slovo, ale neboj, všechno si to vysvětlíme.

"ahoj muj svete".split(/ /).map{|slovo| slovo.length}

Tohle třeba vytvoří z těch slov (řetězce) pole, kde bude napsaná délka každého slova. Složitý viď. Myslím, že pro začátek to bohatě stačí, souhlasíš?

Pokud bys hledal nějaké odkazy na instalaci atd, na http://www.ruby-lang.org jistě něco najdeš. Je to sice anglicky, ale instalaci zvládneme spolu, laskavý čtenář si jistě najde i jiné zdroje na internetu.

Pokud nezapomenu, budu sem připisovat “obsah”, a tento článek pak linkovat i do ostatních pokračování.

Obsah:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 66