1 irb

Ahoj Kubo. Tak jsme tu zpět. Začneme nejdříve programem irb. Bez jeho znalostí si toho moc nevyzkoušíme a pro prvotní naučení se, co je co, je to úžasný pomocník.Program irb je v každé distribuci Ruby. Na Windows se to jmenuje asi fxri, všude jinde pak irb. Jako “interactive ruby”. Spustit to asi dokážeš, tak pokračujeme dál.

Po spuštění irb se zobrazí vstupní řádek s hlášením. Vypadá to např. nějak takto:

irb(main):001:0>

Tak. Teď zkusíme klasické “Ahoj”. Ostatně, je to asi ta úplně nejvíc první věc, co každý zkusí v novém programovacím jazyce. I Forrest Gump.

irb(main):026:0> puts "Ahoj Kubo"
Ahoj Kubo
=> nil

 

Určitě si říkáš – “není tam toho trošku moc?” Je a není. Důležitý je výsledek, náš pozdrav to vytisklo. Super. Co se ovšem stane, když jen zkusím napsat “3+8”?

irb(main):027:0> 3+8
=> 11

No vida. irb může fungovat i jako kalkulačka :-) A jak to vypadá, když mi irb vynadá, že něco nezná?

irb(main):029:0> ahoj
NameError: undefined local variable or method `ahoj' for main:Object
from (irb):29
from :0

Vypadá to právě takhle. irb říká, že “ahoj” není ani proměnná, ani metoda. Nikdo mu totiž předtím neřekl, co “ahoj” má vlastně znamenat. Ostatní řádky jen říkají, že se ta chyba stala na řádce 29. irb totiž každou řádku pečlivě čísluje, aby právě dohledání chyb nebo překlepů bylo co nejrychlejší. A na jakém že jsi to řádku? Prozkoumej pozorně příklady nahoře a jistě to hned uhodneš.

Poslední věc je ta, jak se z irb vůbec dostat pryč. Může tě to přestat bavit, nebo už budeš muset jít spát, takže irb se ukončuje kombinací kláves – Ctrl+D. Vidíš, není to nic složitého. Jen se musíš ujistit, že nemáš napsaný žádný text, irb se jinak neukončí a bude jen na tebe smutně pípat. Ve StarWars by použili Sílu, ty případně použij backspace, kterým smažeš případný text. Například

irb(main):030:0> asdas

tak takhle se irb neukončí… musíš smazat to “asdas”.

A teď rozluštění naší malé hádanky o číslech řádků. Pokud jsi aspon trošku dával pozor, pak hned první příklad byl na řádce 1. “Ahoj Kubo” jsme říkali z řádky 26. Kalkulačka pak fungovala na řádce? Správně, je to 27. Už víš, kde irb ukazuje číslo řádky? Věřím, že ano.

One thought on “1 irb

  1. Ahoj tati, tohle co jsi napsal to já už všechno umím, operátory, definici (def),
    to s těma řádkama a i s tou kalkulačkou i s .times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 70